De machine #2 Weetjes

Best een belangrijk onderdeel!

In deze tweede video 'De machine' vertellen we je de basis over de koffiemachine; hoe in te stellen (bijvoorbeeld temperatuur, water, koffie, maalgrofheid) en waarom het belangrijk is om de machine te reinigen. Ik zeg kijken dus, want dan heb je straks de lekkerste koffie zoals jij die wil!   

Goede koffie

Goede koffie bestaat uit twee elementen ... de koffie en de machine. Vervolgens kijken we naar de extractie, vraag je je nu af: 'waar hebben we het eigenlijk over?'...
Met de extractie bedoelen we het water dat door de gemalen koffie heen zakt. Door de extractie kan je op verschillende manieren je koffie de gewenste smaak geven.

VROEGER...

Vroeger gebruikten we filterapparatuur. Nu nog steeds overigens. In 1884 ontwikkelde Angelo Moriondo uit Italië de eerste machine die onder druk het water door de koffie kon persen. Dit principe werd door veel anderen geperfectioneerd in de jaren die volgden. In 1906 introduceerde de firma La Pavoni de eerste commerciële espresso machine op de beurs in Milaan. Zij kwamen ook voor het eerst met de term ‘Espresso’.

ONTWIKKELING

Krups ontwikkelde in 1956 de eerste elektrische espressomolen. Vanaf 1983 produceert Krups al volautomatische koffiemachines. Deze machines doen in principe hetzelfde werk dat onze barista’s bij CoffeeLab doen. Malen, doseren, aandrukken (Tampen) en het zetten (extraheren) van de koffie.

BARISTA TECHNIKEN I MALEN

En net als onze barista’s kan je bij de Krups machines ook een aantal instellingen aanpassen. Zo kan je boven in de machine de maalgrofte van de koffie aanpassen. Dit is belangrijk om de juiste contacttijd van de koffie met het water te controleren. De koffie heeft zo’n 25 seconden nodig om alle gekarameliseerde suikers (gebeurt bij het brandproces) en etherische oliën te onttrekken van de gemalen koffie. Dus als dit te snel gaat kan je de molen iets fijner laten malen. Als het te langzaam gaat, zet je de molen iets grover.

Want koffie die te snel doorloopt brengt over het algemeen wat meer rinzige (zuur) smaken naar het kopje. Koffie die te langzaam loopt, neemt wat meer bitters met zich mee. En rinzige en bittere smaken zorgen beiden voor de juiste balans in de koffie. Maar dan moeten ze wel in balans zijn.

BARISTA TECHNIKEN I TEMPERATUUR 

In de software van de Krups machine kan je ook de temperatuur aanpassen. Dit is ook een belangrijke. Want de temperatuur bepaald hoe de gekarameliseerde suikers in de koffie zich ontwikkelen. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe meer de koffie naar pure chocolade gaat smaken. Die proef je en zie je ook terug in de crème laag. Die zal bij een hogere temperatuur prachtig hazelnootbruin kleuren. Mits de koffie die je gebruikt natuurlijk vers en goed gebrand is!

TOT SLOT

Ben je al in het trotse bezit van een Espressomachine op jouw aanrecht? Abonneer je dan op ons youtube kanaal. Hier vind je diverse recepten en technieken die wij ook bij CoffeeLab toepassen.

Ben je aan het twijfelen om zon fijne Krups machine aan te schaffen? Abonneer je dan zeker. Want wij willen jou namens TheCoffeeShow graag op de hoogte houden van de mogelijkheden. Zodat je thuis dezelfde kwaliteit koffie gaat drinken als in jouw favoriete koffiebar!

Bulletproof koffie

Voor urenlange concentratie en geen hongergevoel
Bekijk de video! Januari is de maand van de balans. Alle trucs worden uit de kast gehaald om af...
Lees meer

Koffie in een cone

Feestelijke koffie uit een ijshoorn
Bekijk de video! December vraagt om iets feestelijks. Kerst vieren we waarschijnlijk in select...
Lees meer

Frozen Bubble Coffee

Koffie met tapioca bolletjes
Bekijk de video! Wie kent ze niet? Die geweldige foto’s op Instagram van die gekleurde...
Lees meer
KRUPS koffieaparaat
Krups koffiemachine voor thuis

Thuis lekkere koffie maken met een volautomatische koffiemachine van KRUPS?

Naar de Evidence series