De wereld van koffie Weetjes

Hoe zit dat nu eigenlijk?

De wereld van koffie

Ondanks dat koffie voor 98,5% uit water bestaat, vinden we dat koffie de basis is. Bij Krups zijn we ervan overtuigd dat de machine op een gedeelde eerste plaats staat. Maar ook onze machines zijn overbodig als er geen koffie is.

GESCHIEDENIS

Het verhaal gaat dat er een geitenhoeder was in Ethiopië, ruim 1500 jaar geleden. Zijn naam was Kaldi. Hij ging dagelijks wandelen met de geiten vanuit het klooster waar hij woonde. Het viel hem op dat de geiten vrolijker en energieker waren toen ze terug wandelden, dan op de heenweg. 

Toen hij er eens goed op lette, zag hij dat de geiten van een struik alle rijpe besjes opaten (koffiebonen lijken eigenlijk een beetje op kersen). Dit bleek een koffiestruik te zijn. Kaldi besloot wat besjes mee te nemen naar het klooster. De monniken aldaar moesten bij lange gebeden hun ogen open zien te houden, dus wellicht kon hij ze met deze besjes wat energie brengen. 

De monniken aten de besjes, maar natuurlijk niet de pitten (bonen). Deze werden in het open vuur, waar ze omheen zaten, gespuugd. Hierdoor werden de bonen per ongeluk, spontaan gebrand. De suikers in de boon karamelliseerde en er kwam een geweldige, lekkere geur vanaf. De monniken hadden toen nooit kunnen vermoeden dat wij nu latte macchiato’s en prachtige cappuccino’s maken met hun geweldige ontdekking.   
   

BRANDEN

Het zijn uiteindelijk de boer en de brander die zorgen voor smaak in de koffie. Dit zijn namelijk de suikers die de groene koffiebonen kleur, geur en smaak geven. Dit komt door de maillardreactie. Tijdens het bakken worden voedingsmiddelen bruin en dit bruinen wordt de maillardreactie genoemd. Het bruinen is een chemische reactie tussen reducerende suikers en aminozuren.

Anyway, een zeer deskundig en specialistisch ambacht, dat branden. Vroeger in een koekenpan, tegenwoordig in zeer geavanceerde branders die worden aangestuurd door speciale software.
 

ARABICA EN ROBUSTA | wat is het verschil..? 

De twee variëteiten verschillen in smaak, groeiomstandigheden en prijs. Arabica-bonen hebben de neiging om een ​​zoetere, zachtere smaak te hebben met tonen van suiker, fruit en bessen. Hun zuurgraad is hoger en hierdoor heeft de koffie een wijnachtige smaak. Deze smaak is kenmerkend voor koffie met een uitstekende zuurgraad. Daar zijn we dol op!

Robusta heeft echter een sterkere, hardere smaak, met een korrelachtige boventoon en pinda-nasmaak. Ze bevatten twee keer zoveel cafeïne als Arabica-bonen en worden over het algemeen beschouwd als van mindere kwaliteit in vergelijking met Arabica. Sommige robusta's zijn echter van hoge kwaliteit en worden met name gewaardeerd in espresso's vanwege hun diepe smaak en goede crema.

Robusta's zijn echter makkelijker te verbouwen. Ze kunnen op lagere hoogten groeien dan Arabica's, en ze zijn minder kwetsbaar voor plagen en weersomstandigheden. Ze produceren veel sneller fruit dan de Arabica's, die nog enkele jaren nodig hebben om volwassen te worden, en ze leveren meer gewas per boom.
 

KEUZE

Koffie zelf is vrij simpel: warm, krachtig en heerlijk. Als je verder kijkt, zou je kunnen zeggen dat het zoet of mogelijk bitter is. Maar dat is het zo ongeveer, toch? In werkelijkheid is koffie een verrassend complexe drank. Het totale aantal verschillende aromatische verbindingen in koffie is nog steeds niet volledig bekend. Naar schatting zijn er meer dan 800 verschillende aromatische verbindingen en dit neemt elk jaar toe. Dit betekent dat de mogelijke smaakvariaties in jouw kop in essentie oneindig zijn. Dit kan het kiezen van een kopje koffie behoorlijk ingewikkeld maken, maar als het benaderd wordt met de juiste interesse, kan het ook een voortdurende ontdekkingsreis zijn.

De basiscomponenten van koffie zijn Aroma (hoe het ruikt), balans, smaak (hoe het smaakt) en body (hoe zwaar het aanvoelt, in je mond). Dan zijn er de kenmerkende smaken die individueel zijn voor de specifieke regio, de bodem, het klimaat, enz. Keniaanse en Tanzaniaanse koffie kan een bijna theeachtige kwaliteit hebben, gecombineerd met een scherpe kersennoot. Koffie op Sumatra is ondertussen vol van kracht, met een aardse zoetheid die uniek is voor dat deel van Zuidoost-Azië.

Er zijn ook specifieke smaken gebaseerd op verwerkingsmethoden die invloed hebben op welke koffie je kiest. Een natuurlijk verwerkte Sidamo uit Ethiopië zal bijvoorbeeld aardachtige, bosbesachtige tonen bevatten vanwege het feit dat de koffieboon in de zon gedroogd is, terwijl hij nog in de bes zit. Een gewassen koffieboon uit Guatemala bevat daarentegen schonere, helderdere tonen en een meer gebalanceerd, chocoladeachtig body, vanwege de hoeveelheid water die bij de verwerking wordt gebruikt.

Tenslotte kunnen verschillende brandniveaus al deze kenmerken accentueren en grote invloed hebben op hoe de koffie uiteindelijk in je kopje smaakt. Eenvoudig gezegd, een lichtere branding zal meer van de unieke smaakcomponenten van een koffie naar voren brengen en zal over het algemeen ook helderder zijn dan een donkere branding. Een donkerdere branding zal meer ‘roast’ smaak en zoete suikeraroma's onthullen. Zeer donkere koffie, zoals een Italiaanse branding, heeft de neiging erg vettig te zijn en kan smaken geven die doen denken aan gebrande suiker, of verkoold vlees op een grill.

Probeer dus eens wat verschillende koffies. Een lichte of een donkere. Een melange of een single estate (Een koffie van 1 boer, 1 oogst, 1 jaar) Koop kleine verpakkingen van 250 gram. Hier haal je zo’n 30 kopjes uit! Start je ontdekkingsreis en laat je smaakpapillen de verschillen ervaren.

Geniet ervan!

Irish Coffee

Een klassieker voor Vaderdag
Iedereen heeft er van gehoord. Maar weinigen dronken ooit een hele goede, klassiek bereid,...
Lees meer

Espresso White Russian

Heerlijke cocktail met slagroom
De White Russian is een klassieke cocktail die gebaseerd is op de Black Russian: een drankje dat...
Lees meer

Bulletproof koffie

Voor urenlange concentratie en geen hongergevoel
Januari is de maand van de balans. Alle trucs worden uit de kast gehaald om af te vallen en om...
Lees meer
KRUPS koffieaparaat
Krups koffiemachine voor thuis

Thuis lekkere koffie maken met een volautomatische koffiemachine van KRUPS?

Naar de Evidence series