Heerlijke iced coffee #3 Recepten

Gebaseerd op professionele bartender technieken.

Heerlijke iced coffee #3

Ken je dat gevoel? Als je voorbij zo’n hip koffiezaakje loopt en al die supergave drankjes ziet staan? Koffie met laagjes, latte art en andere Instagram waardige glazen.
Ik krijg vaak vragen over 'koude koffie'. Oftewel Iced Coffees. Bekijk mijn video en dan gaan we samen aan de slag! 

Zowel thuis als bij horecaondernemers heerst er een soort vermoeden, dat dit erg ingewikkeld is. En toegegeven, vaak wordt het veel ingewikkelder gemaakt dan het in werkelijkheid is. (Fijn toch?) 

Laat ik beginnen met mijn mening over ‘gemak’. Bijna alles wat op de markt komt om het leven makkelijker, goedkoper of sneller te maken… Doet een concessie aan de kwaliteit. Met name wanneer het gaat over eten en drinken. Dus ook met koffie. Dus iced coffees die gemaakt worden met poeder, ijsklontjes en een blender… Die vallen onder deze categorie. Ik heb zelden een variant hiervan geproefd die überhaupt naar koffie smaakt.

Dan heb ik een variant die net zo makkelijk is en nóg makkelijker.
Maar die 100% zeker naar koffie smaakt!

PRINCIPE

Het principe van deze iced coffee is gebaseerd op bartender technieken. Ik ben fan van bartenders. Vooral hun techniek in combinatie met flair en gastvrijheid.
Deze iced coffee geeft jou thuis de kans om zowel bartender als barista technieken toe te passen.

DE KOFFIE | BARISTA TIP

Om deze iced coffee een mooie gebalanceerde smaak te geven heb je een sterke en intense koffie nodig. Om die te verkrijgen zijn een aantal dingen belangrijk.

  • Keuze van de koffiebonen:    
    • Een licht gebrande koffie is vaak te fris van smaak en geeft weinig body.
    • Een donker gebrande koffie geeft meer mocca en chocolade tonen.
  • Maalgrofte | stand van de molen:
    • Het is belangrijk om regelmatig de molen bij te stellen. Een espresso zou in ongeveer 23-27 seconden gereed moeten zijn. 
    • Als de koffie sneller klaar is, dan moet je de molen een tandje fijner zetten.
    • Als de koffie langzamer klaar is, dan moet je de molen iets grover zetten.
  • Product keuze:
    • Mijn voorkeur gaat uit naar een dubbele espresso. Deze maak ik dan 50ml. Ik kies voor de dubbele espresso omdat ik de crème laag en de smaak dan iets intenser vind. En smaak vind ik terug in het eindresultaat.

BENODIGDHEDEN

  • Een jampot, mason jar of een andere pot met een deksel
  • Melk 
    • Dit mag volle melk of magere melk zijn
    • Volle melk geeft de beste structuur
    • Een 100% plantaardige melkvervanger kan natuurlijk ook
      • Kokos-, haver-, amandel- of soyamelk
  • Gecondenseerde melk. Blikjes uit de supermarkt
  • IJsklontjes

HANDELINGEN

  • Vul de bodem van het glas/potje met gecondenseerde melk
  • Vul dit aan met 100 ml melk naar keuze
  • Vul dit aan met een flinke dubbele espresso (2x 50 ml) (Instagram momentje)
  • Vul het hele glas nu af met ijsklontjes
  • Doe de deksel op het glas en serveer het met een rietje
    • In het kader van ‘zero waste’ kiezen wij voor een papieren rietjes i.p.v. plastic 
  • Laat je gasten nu zelf de iced coffee shaken (Instagram momentje)
    • Leg ze uit dat ze net zo lang shaken tot de gecondenceerde melk is opgelost
  • Haal de deksel van het glas en plaats het rietje erin
  • PROOST!
     

Klassiek Italiaans: Affogato

Een bolletje vanille-ijs, verdronken in een espresso
Bekijk de video! Wij houden erg van hippe en instagrammable koffies. Maar we zijn ook gek op de...
Lees meer

Uniek borrelhapje

Tijd voor een borrelmomentje
Soms heb je zin in een andere snack. Even geen bitterbal maar een gezondere snack. Wij kiezen...
Lees meer

Koffie lounge

KRUPS koffieaparaat
Krups koffiemachine voor thuis

Thuis lekkere koffie maken met een volautomatische koffiemachine van KRUPS?

Naar de Evidence series