Hét perfecte melkschuim Advies

Hét perfecte melkschuim

Hoe krijg je dé perfecte schuimlaag voor je cappuccino of latte macchiato? En welke melk kun je het beste gebruiken? Graag delen wij enkele tips en waar je op moet letten voor de perfecte melkschuim. 🥛 

1. De melk

Soort melk

Voor een cappuccino of latte macchiato kun je in principe alle soorten melk wel gebruiken; magere, halfvolle of volle koemelk of een plantaardige variant zoals soja- of amandelmelk. De één is overigens geschikter om goede melkschuim te krijgen dan de ander. Het cruciale zit 'm in het eiwit- en vetgehalte van de melk. De vetten in de melk zorgen voor de romige en volle smaak (en dus niet voor de hoeveelheid schuim), terwijl de eiwitten zorgen voor de stevigheid en volume van het schuim. 

Kijkend naar koemelk, is daarom een volle melk het beste om goed schuim mee te maken. Halfvolle melk is ook een optie als je aan de caloriëen wil denken, overigens smaakt deze uiteraard minder vol. Magere melk schuimt ook op, echter bestaat het schuim uit grotere luchtbellen die snel oplossen en waardoor je uiteindelijk je schuim snel verliest en het droger smaakt.

Tegenwoordig zijn er ook diverse merken die plantaardige opties bieden welke ook goed schuimen. Belangrijk is dat je hierbij goed kijkt naar het eiwit- en vetgehalte: hoe meer eiwitten, hoe beter de melk zal schuimen. Houd er rekening mee dat plantaardige melk een minder zoete smaak heeft, wat ook invloed heeft op je cappuccino en latte macchiato 

Houdbaar of verse melk

Dan rest nog de vraag: gebruik je houdbare of verse melk? Feitelijk gezien schuimt houdbare melk nét wat makkelijker dan verse melk. Dit komt omdat bij houdbare melk de eiwitten en vetten beter met elkaar gemengd zijn. Dit heeft te maken met het productie- en steralisatieproces. Het verschil is overigens minimaal, dus indien je de voorkeur geeft aan verse melk (barista's geven meestal de voorkeur aan verse melk), is dit geen probleem. 

Temperatuur 

De temperatuur van de melk heeft tevens invloed op het volume van het melkschuim. Zorg dat, welke melk je ook kiest, de melk altijd koud uit de koelkast komt. Hierdoor schuimt het beter. Tot slot dient de melk onder de 70 graden te blijven wanneer je het verwarmd, anders verbrand de melk en dit geeft geen fijne smaak. 

2. Opschuimen 

Volautomaat

Met één druk op de knop, geniet je bij een volautomatische espressomachine al snel en eenvoudig van een cappuccino of een latte macchiato. Je schenkt de melk in een melkkan of het melkreservoir en koppelt deze met het slangetje aan de volautomaat. Belangrijk bij deze methode is dat je de machine goed spoelt en reinigt na het zetten van een koffierecept met melk. 

Stoompijpje

Bij diverse volautomatische espressomachines is het (ook) mogelijk om gebruik te maken van een stoompijpje om je melk op te schuimen. Bij deze techniek doe je de koude melk in je klas/kopje naar keuze en wordt de melk opgewarmd en opgeschuimd door het gebruik van stoom. In de video hieronder kun je zien hoe dit precies werkt. 

Melkopschuimer 

Een losse melkopschuimer is een makkelijke en goede oplossing wanneer je geen volautomaat hebt. Je schenkt de koude melk erin, drukt op de knop en voilá: je schenkt zo de melk in je glas of kopje en voegt de espresso toe. Een melkopschuimer is makkelijk schoon te maken en kun je ook meenemen wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat. 

3. Onderhoud & reiniging 

Last but not least: indien je een stoompijpje of volautomaat gebruikt om je melk op te schuimen, is het onderhoud én de reiniging van je apparaat belangrijk. Zorg ervoor dat je bij elke keer dat je cappuccino of latte macchiato hebt gemaakt, je het apparaat, slangetje en/of stoompijpje goed doorspoelt en vetvrij maakt. Minimale melk- en vetresten kunnen er namelijk snel voor zorgen dat de melk niet meer goed opschuimt. 

Schoonmaken van een Krups Intuition

Schoonmaken van een Krups Evidence na een cappuccino

 

KRUPS koffieaparaat
Krups koffiemachine voor thuis

Thuis lekkere koffie maken met een volautomatische koffiemachine van KRUPS?

Naar de Evidence series