Irish Coffee Recepten

Een klassieker voor Vaderdag

Irish Coffee

IRISH COFFEE I HET VERHAAL

Toen Joe Sheridan, een manager op een vliegveld in het westen van Ierland, een groep Amerikanen zag aankomen, vanuit een steenkoud vliegtuig…

Dit was hoe het verhaal van de Irish Coffee begon. Het was een strenge winter, een vliegtuigverwarming bestond nog niet. Joe maakte een welkomstkoffie met veel suiker en een goede hoeveelheid Iers trots: Whisky.

Toen de gasten enthousiast vroegen: "Joe, is this Brazilian coffee?" Zei Joe trots en enthousiast: "No my friend. This is Irish Coffee."

Toen Stelton Deltaplan, een reisbureaus dit verhaal hoorde, schreef hij er direct een verslag over. Dit verhaal maakte dat de Irish Coffee werd verspreid in Amerika. En tot aan de dag van vandaag is de Irish Coffee de meest bekende koffie met alcohol. 

HET RECEPT VAN THE DEAD RABBIT I EEN BEROEMDE BAR IN NYC

De Irish Coffee is onder andere zo aangenaam door de koude/warme sensatie. Daarom is het heel belangrijk dat een aantal stappen goed worden uitgevoerd:

  • De whisky moet goed worden voorverwarmd met de bruine basterdsuiker
  • Het glas moet goed worden voorverwarmd
  • De room moet met de hand worden opgeslagen tot het ‘lobbig’ of ‘ traag vloeibaar’ is.
  • De room moet op de koffie liggen. Zodat de koffie en whisky er onderuit kan worden gedronken.
HET RECEPT: 
  1. Klop 50 ml slagroom half stijf
  2. Zet een espresso en voeg hier twee eetlepels bruine basterdsuiker aan toe
  3. Meng de espresso en de suiker heel goed door elkaar. Door de suiker wordt de koffie dikker en blijft de room straks goed op de koffie liggen.
  4. Verwarm 50 ml whisky in een een pannetje. Laat het niet koken, dan vervliegt de alcohol, 
  5. Doe de whisky in een voorverwarmd glas. (Controleer of dit glas tegen hitte kan)
  6. Schenk de koffie met suiker bij de whisky
  7. Roer dit goed door
  8. Schenk nu de room rustig in het glas. Doe dit over een lepel, zodat de room een ‘zachte landing’ heeft en op de koffie blijft liggen
  9. Adviseer jouw gasten om niet te roeren, maar rustig te drinken. Op deze manier komt er bij iedere warme slok een beetje koude room mee. Sensationeel lekker.

De wereld van koffie

Hoe zit dat nu eigenlijk?
Ondanks dat koffie voor 98,5% uit water bestaat, vinden we dat koffie de basis is. Bij Krups...
Lees meer

Espresso White Russian

Heerlijke cocktail met slagroom
De White Russian is een klassieke cocktail die gebaseerd is op de Black Russian: een drankje dat...
Lees meer

Bulletproof koffie

Voor urenlange concentratie en geen hongergevoel
Januari is de maand van de balans. Alle trucs worden uit de kast gehaald om af te vallen en om...
Lees meer
KRUPS koffieaparaat
Krups koffiemachine voor thuis

Thuis lekkere koffie maken met een volautomatische koffiemachine van KRUPS?

Naar de Evidence series