Stel je voor… Je bent in Italië en je hebt zin in een lekkere koffie. Je gaat voor iets lokaals, maar wat bestel je dan? KRUPS gaat met je mee op reis en geeft je graag de laatste tips, voordat je vertrekt.
ITALIE
In Italië draait het om Espresso. Maar zelfs een Italiaan vindt dit nog wel eens te sterk in de ochtend. Daarom vragen ze er een vlekje melkschuim in. En dat vlekje noemen ze: Macchiato. Dus een espresso met een vlekje melk. Nu is de ergste sterkte er vanaf en wordt ie beter drinkbaar.
SPANJE
De cortado is de Spaanse variant van de Macchiato. Echter bestaat de melkschuim in Spanje uit luchtbellen en die smaken naar niets. Daarom is het verstandig om in Spanje wat warme melk bij je espresso te bestellen. Zo maak je een kleine cappuccino: Cortado.
FRANKRIJK
In Frankrijk beginnen ze dag met een kopje café au lait, oftewel koffie verkeerd. Het kopje sterke filterkoffie met warme melk is groot genoeg om je croissantje in te dippen. Heerlijk begin van de dag toch!
TURKIJE
Volgens een beroemde Turkse uitdrukking moet koffie 'zo zwart als de hel, zo sterk als de dood en zo zoet als de liefde' zijn. De Turkse Kahvesi wordt geserveerd uit een koperen potje genaamd 'cezve'. Turken drinken deze koffie het liefst na een maaltijd én heel erg sterk.
AUSTRALIE
We verlaten Europa en zoeken een kop koffie of verdere afstand. Na de 2e wereldoorlog zijn er veel zuid-Europeanen naar Australië vertrokken. Ze namen hun eet en drinkgewoontes mee. Een traditionele cappuccino vindt men daar dus vrij ‘slap’. Daarom maken ze er graag een Flat White. Een dubbele of soms zelfs een 3-voudige espresso met een dun laagje melk. Niet het bovenste schuim uit de kan, maar juist het zoete laagje melk dat er net onder zit. Heerlijk!
INDONESIE
's Werelds duurste koffie is 'kopi loewak' ook wel civetkoffie genoemd, waarvan de koffiebessen eerst worden gegeten en weer worden uitgepoept door de civetkat, een kleine katachtige uit Azië. De koffiebes en vruchtvlees verteren in het lichaam van het dier. Maar de boontjes moeten het hele lichaamstraject doorlopen om vervolgens in de poep te belanden. Vroeger gebeurde dit uitsluitend in het wild, en was het schaars. Nu worden de Civetkatten gefokt en gevoerd met besjes. Nu is de charme er wel een beetje af. Maar dit is nog steeds een van de meest vertelde koffie verhalen J De smaak van de koffie: zoet fris.
ZWEDEN
Fika is geen koffie, maar een moment. Veel Zweden leven in een volledige balans. Geen stress. Het Fika moment helpt daarbij. Twee keer per dag worden de werkzaamheden neergelegd om even afstand te nemen van de werkplek. Er wordt verkast naar een andere locatie waar men even geniet van een goede kop koffie met een secuur uitgezocht gebakje. Niet groot, wel lekker. Dit helpt om de rest van de dag weer focus te hebben. Heb je nog een tripje gepland naar Zweden? Maak dan even tijd voor jouw eigen ‘Fika-moment’.
Fijne vakantie!