Latte art #4 Advies

Vanaf nu steel jij de show!

De eerste vraag die ik vaak krijg van barista’s in spe, is: Ik wil latte art leren. En dat is begrijpelijk. Want wie wil er geen stralende gasten die meteen foto’s gaan maken van de cappuccino die jij hebt gemaakt.

De meeste machines die thuis worden gebruikt leveren geweldige cappuccino’s af met een fijnmazige schuimlaag (Micro Foam). Maar die machines kunnen natuurlijk geen hartjes, blaadjes of zwaantjes maken. In de bijbehorende video #4 ‘Latte art’ leg ik je uit hoe je thuis ook Instagram waardige cappuccino’s kan maken.

LATTE ART I HET VERHAAL

In Nederland maakten wij altijd cappuccino door met een lepel het schuim op te scheppen. Dat schuim was toen ‘badschuim’ met veel luchtbellen. Later leerden we (2000-2001) dat de Italianen het toch heel anders deden. Zij maakten hun schuim zonder zichtbare luchtbellen, ookwel Micro Foam genoemd. Zij gebruiken geen lepel tijdens de bereiding. De Italianen schonken het schuim uit de kan direct door de koffie heen. Hierdoor mengde het schuim veel beter door de espresso. De cappuccino werd daardoor veel lekkerder en beter drinkbaar.

Als bonus ontstonden er door het schenken allerlei leuke patroontjes. Deze patroontjes zijn door de Italianen steeds verder doorontwikkeld tot hartjes en blaadjes. Tegenwoordig worden er giganische kunstwerken gemaakt. Dubbele zwanen, 8 voudige tulpen etc.

LATTE ART I EN NU?

Ik leg je in video #4 uit hoe je met eenvoudige technieken, erg leuke latte art kunt maken, gewoon thuis. Dit kan je doen met ingrediënten en spullen die je waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje hebt staan. Dit zijn technieken die je professionele barista’s niet snel zult zien doen. Want eigenlijk kan je betalende gasten niet ongevraagd kaneel en honing voorschotelen. Maar dit kan je natuurlijk thuis wel doen voor jouw gasten!

Ik wens je heel veel succes en veel Instagram likes toe ;) 

Vegan Dirty Chai Latte

Geurig gekruid, met een milde koffiesmaak
Bekijk de video! Chai dranken zijn de laatste jaren ongelooflijk populair geworden. Dirty Chai...
Lees meer

Kleurrijke Latte

De kleurrijkste koffiecreaties
Bekijk de video! We hebben onze telefoon voortdurend in ‘pole position’om ieder...
Lees meer

Bulletproof koffie

Voor urenlange concentratie en geen hongergevoel
Bekijk de video! Januari is de maand van de balans. Alle trucs worden uit de kast gehaald om af...
Lees meer

Koffie in een cone

Feestelijke koffie uit een ijshoorn
Bekijk de video! December vraagt om iets feestelijks. Kerst vieren we waarschijnlijk in select...
Lees meer
KRUPS koffieaparaat
Krups koffiemachine voor thuis

Thuis lekkere koffie maken met een volautomatische koffiemachine van KRUPS?

Naar de Evidence series